Wicca

Rituelen in opdracht

Wicca is in de Verenigde Staten een erkende godsdienst; iemand die aan wicca doet, wordt wiccan genoemd. De termen klinken vriendelijker en neutraler dan: hekserij en heks. Toch is dat jammer, want met deze woorden is in feite niets mis. Het woord heks gaat waarschijnlijk terug op het gothische hexa , dat wijze vrouw betekent. En dat waren het ook overwegend: wijze vrouwen. Terwijl de officiële medische kennis ontoegankelijk gemaakt werd voor vrouwen ( tot 1871) bewaarden zij de kennis van kruiden en natuurgeneeskundige praktijken. Dat was ook prettig voor de grote meerderheid van de mensen die vaak geen geld had om de gediplomeerde arts te betalen! De kennis werd van moeder op dochter, generatie op generatie doorgegeven en vaak in het verborgene beoefend. Daar was ook alle reden voor: dezelfde kerk die de vrouw als zondebok zag en haar uitsloot van kennis hield een klopjacht op vrouwen die de aloude kennis nog steeds bezaten en deed er alles aan om deze mensen een slechte naam te bezorgen. Tijdenlang zijn heksen op gruwelijke wijze gemarteld en vermoord. Toch heeft de kerk hen er niet onder kunnen krijgen.

Wicca of hekserij is in feite juist een heel sociale, milieuvriendelijke en ruimdenkende levensovertuiging, maar: heidens en dus fout in de ogen van een staatsgodsdienst die zich opwerkte tot de enige religieuse macht door alle andere godsdiensten te vuur en te zwaard uit te roeien. Met religie had dit niet veel meer te maken, laat staan met Christus, maar alles daarentegen met macht.

Wicca ziet het goddelijke overal in de natuur en steeds zowel in een vrouwelijk als een mannelijk aspect. Dat staat dicht bij het leven zelf. Het gevoel van verbondenheid met de natuur en alle levensvormen die er zijn, speelt een grote rol.

De mensheid is niet afgesneden van dieren en planten, waar zij de baas over is: nee, zij is er mee verbonden. Alles wat leeft heeft elkaar nodig en verdient elkaars hulp en respect. Een heidense overtuiging heeft automatisch respect voor andere godsdiensten: in alles zit het goddelijke, het maakt niet uit hoe je het noemt.

Een heks hoef je niet te worden, na jarenlange studie; een heks bèn je gewoon. Toen ik over Wicca ging lezen, merkte ik tot mijn grote verbazing, dat alle dingen die mij van kinds af geboeid hadden nu in dat ene patroon een plaats kregen: belangstelling voor kruiden, dieren, Tarot, astrologie, handlijnkunde, veren, stenen, takken, boomschors, maanstanden, sprookjes, mythen,rituelen, de Keltenů.ik zal vast nog wel iets vergeten zijn. Het fijne van Wicca vind ik ook dat je helemaal de ruimte hebt om het op je eigen manier te beleven. Er zijn heksen die het prettig vinden om bij een groep te horen, een zgn coven. Ik ben zelf meer individueel ingesteld en daar ben ik zeker niet alleen in. Je kunt jezelf zonder probleem inwijden, als je daar behoefte aan voelt. Het is wel fijn om mensen om je heen te hebben om ervaringen mee uit te wisselen, maar er hoeven geen regels te zijn. Waar wèl, en terecht, op gehamerd wordt, is het grote belang van voorzichtigheid en integriteit: Doe wat je wilt, maar doe niets of niemand kwaad is de belangrijkste stelregel , want alles wat je uitzendt, komt drievoudig terug. Denk ook goed na over je wensen en bedoelingen en doe nooit iets voor een ander zonder toestemming, hoe goed je het ook bedoelt!

Deze stelregels staan voorop bij de rituelen en helpen je om belangrijke gebeurtenissen bewuster te beleven en er zo een extra positieve lading aan te geven.

Het meest gebruikelijke ritueel heeft te maken met het huis: een heel belangrijke plek die rust en veiligheid moet kunnen bieden. Waar er geen goede sfeer heerst, is een reinigingsritueel mogelijk. Bij een verhuizing is het belangrijk om het oude huis uit-en het nieuwe in te wijden. Er wordt gebruik gemaakt van kruiden, wierook , kaarsen, gedichten, voorwerpen etc. Het ritueel wordt meestal in overleg met de opdrachtgever bedacht .

Andere rituelen kunnen te maken hebben met feesten als verjaardag, huwelijk en geboorte, maar dan in de vorm van een kleine privé-ceremonie naast de openbare festiviteiten.

Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om op het exacte astrologische moment van de verjaardag, waarop de zon op precies dezelfde plek staat als bij je geboorte, een klein wicca-ritueel te doen. Dit kun je ook zelf doen met behulp van tevoren gemaakte zaken(zie:producten). De Wicca-ceremonie kun je zien als een goede voorbereiding op het echte feest en datgene, waar het feest voor staat. Zo'n ceremonie zou een mooie, alternatieve vrijgezellenavond kunnen zijn.

Er zijn ook rituelen die ondersteunend werken bij het doorstaan van problemen en het duidelijk krijgen van wensen(wat de kans op vervulling vergroot).

Het is een regel in Wicca dat er geen geld voor het werk mag worden gevraagd. De gebruikte spullen kosten echter geld en de tijd wordt gerekend. Dat zijn geen grote bedragen en een alternatieve vorm van betaling is altijd mogelijk.

Producten

1.Wierook

Ik maak zelf op bestelling wierook van harsen en kruiden. Deze wierook kan aansluiten bij specifieke zaken als het aantrekken van liefde, het reinigen van negatieve dingen als bijvoorbeeld een verslaving of trauma, het onderstrepen van feestelijke gelegenheden, zoals bijvoorbeeld de 8 seizoensfeesten, het ondersteunen van genezend werk. Een passende wierook maakt ook altijd deel uit van een ritueel.

De kosten zijn afhankelijk van de benodigde hoeveelheid en het gebruikte materiaal.

Drakenbloed is bijvoorbeeld een duur ingrediënt; een wierook waar dat inzit, zal snel 5 Euro kosten. De wierook wordt opgeladen voor de persoon en de gelegenheid waarvoor hij bedoeld is.

2. Kruidenzakjes

Kruidenzakjes zijn gemaakt van gekleurd vilt met een leren, zijden of katoenen koordje erom. Ze zijn gevuld met een kruidenmengsel en soms zit er ook een steentje als rozenkwarts in. Deze zakjes worden op bestelling gemaakt voor een persoon en een gelegenheid en werken ongeveer 3 maanden.

Ze kunnen gedragen worden om liefde aan te trekken, te genezen, te beschermen of om beter in het leven te staan. Ook zijn er zakjes die de kracht van het sterrenbeeld versterken. Dit zijn leuke alternatieve cadeautjes om te geven. De prijs hangt af van het gebruikte materiaal en ligt rond de 5,-euro. Elk zakje wordt voor het doel en de persoon, waarvoor het bestemd is, opgeladen.

3. Olie

Op bestelling wordt een olie gemaakt en opgeladen, met de intentie om iets te helpen realiseren. Dat iets kan zijn: genezing, liefde, geluk,zelfvertrouwen, moed, bescherming en allerlei andere vormen van ondersteuning.

Als basisolie wordt Jojoba-olie of zoete amandelolie gebruikt en daar worden etherische oliën naar keuze aan toegevoegd. Deze olie kan als parfum gedragen of als lichaamsolie worden gebruikt.

De prijs hangt af van de gebruikte ingrediënten en de benodigde hoeveelheid: meestal 4 tot 10 Euro.